Wykwintny sos chrzanowy

4.48 (166 ocen)

  • 30 min

Sos chrzanowy,jest bardzo delikatny, aksamitny i aromatyczny. Idealny do pieczonych mięs, wędlin czy jajek. Z pewnością będzie hitem na wielkanocnym, świątecznym stole.

  • 30 min

Składniki:

  • • 5 jajek
    • 2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    • 1 słoik chrzanu tartego - 290 g
    • 5 łyżek cukru
    • 5 łyżek octu 10%
    • 2 płaskie łyżeczki soli
    • koncentrat buraczany opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos chrzanowy

Wykwintny sos chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Jajka ubić z cukrem na parze na gęsty krem.
    • Przełożyć do garnka, w którym dalej ubijać jajka ze śmietaną, octem i solą.
    • Dodać chrzan i zagotować.
    • Jeśli chcemy mieć sos różowy to należy dodać 1 -2 łyzki koncentratu buraczanego.

Porady

Gorący sos można włożyć do czystych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Sos przygotowywany wcześniej przechowujemy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować