Wykwintny jabłecznik

4.5 (160 ocen)

Placek z jabłkami zawsze się sprawdza. Jest rześki, nie za słodki, wprost idealny.

Składniki:

  • 60 dag mąki
    30 dag cukru
    50 g płatków migdałowych
    30 dag zimnego masła
    10 dag twarogu
    2 budynie waniliowe (na 1/2 l mleka)
    1 1/2 kg jabłek
    sok z 1 cytryny + 3 łyżki
    450 ml soku jabłkowego
    3 łyżki suchej galaretki jabłkowej lub agrestowej
    3-4 łyżki bułki tartej
    aromat rumowy
    3 jajka
    15 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Placek Desery

Wykwintny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z mąki, 20 dag cukru, pokrojonego na kawałki masła, serka i 2 jajek zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Włożyć do rondla, polać sokiem z cytryny. Dodać 350 ml soku, galaretkę, 10 dag cukru i aromat. Zagotować. Przykryć i gotować jeszcze ok. 5 min. Budyń wymieszać z pozostałym sokiem, dodać do jabłek, wymieszać i gotować ok 1 min. Lekko przestudzić.
  • 2. Blachę posmarować tłuszczem. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do formy, posypać bułką tartą. Na wierzch wyłożyć jabłka. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch lekko nakłuć widelcem
  • 3. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 35-40 min w 200 st. C (termoobieg 175 st. C). Ostudzić.
    Płatki migdałowe uprażyć na patelni, ostudzić. Cukier puder wymieszać z 3-4 łyżkami soku z cytryny, wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń waniliowy Owoce Twaróg Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować