Wykwintny dżem z orzechami i rodzynkami

4.48 (147 ocen)

  • 20 min

Jest to dżem śliwkowo-jabłkowo-gruszkowy z bakaliami, który nigdy nie doczeka zimy... znika niedługo po zrobieniu.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 kg obranych jabłek
    - 1 kg obranych gruszek
    - 1 kg śliwek wydrylowanych
    - 1 kg cukru
    - 20 dkg orzechów włoskich
    - 20 dkg rodzynek
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Wykwintny dżem z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wykwintny dżem z orzechami i rodzynkami 1. - Pokrojone owoce zasypać cukrem, odstawić na godzinę.
    - Zagotować, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 1 godziny. Należy uważać aby nie przypalić.
    - Następnego dnia również zagotować i smażyć ok. 1 godziny. Czas smażenia zależy od tego jaką chcemy mieć konsystencję dżemu i od użytych śliwek.
    - Do gorącego dodać cukier waniliowy, cynamon, orzechy bez krojenia i rodzynki.
    - Odstawić na kilka godzin, po czym ponownie zagotować i smażyć już trochę krócej, bo bakalie wciągnęły wodę i dżem zrobił się bardziej gęsty.
  • Wykwintny dżem z orzechami i rodzynkami 2. - Gotowy, gorący dżem wlać do pełna do wyparzonych słoików ( moje są myte w zmywarce i zakręcone wieczkiem po umyciu), zakręcić szczelnie, oderócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem.
    - Idealne na śniadanie do bułeczki z serkiem śmietankowym. Orzechy obłędnie chrupią a dżem szybko znika.

Porady

Do tej pory używałam śliwek węgierek, ale dżem wychodził bardzo ciemny i nie było widać bakalii. W tym przepisie użyłam żółtej renklody Uleny, dżem jest jaśniejszy, bakalie widoczne ale renkloda jest bardziej wodnista i dłużej musiałam smażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Orzechy Rodzynki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować