pyszne mięsno - serowe nadzienie z czosnkową nutą, otulone marchewką
Idealnie sprawdzą się jako przystawka, świetnie będą wyglądały na różnych imprezach i nie tylko
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
sól, pieprz
3 łyżki majonezu
150 g startego sera
5 sztuk dużych marchewek
2 - 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego / może być natka pietruszki
Wykwintne kuleczki a'la mandarynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obrać, przełożyć w całości do garnka, dodać umyte mięsko, sól, pieprz - tak po 1/3 płaskiej łyżeczki. Zalać 1 litrem wody i gotować do miękkości.
2.Ostudzone mięsko drobno posiekać.
3.Ostudzone marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku - wody.
4.Do posiekanego mięsa dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku, majonez, oraz czosnek niedźwiedzi lub posiekaną natkę pietruszki a także starty ser. Dokładnie mieszamy.
5.Zwilżonymi dłońmi wodą lub olejem z marchewki robimy placuszki na środek których nakładamy kulkę z mięsnego farszu i formujemy kuleczki oblepiając dokładnie farsz marchewką.
6.Do każdej mandarynki dawałam kawałek 0,5 cm łodyżki z natki pietruszki - by imitował ogonek.
Gotowe mandarynki podgrzewamy ok.10 min.w piekarniku wcześniej nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze