Niecodzienne połączenie składników tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową. Jest to danie stworzone dla ludzi otwartych no nowe doznania kulinarne. Tego smaku nie da się opisać, trzeba go poczuć.
Wykwintne carpaccio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę pokroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki. Powinny być grubości papierowej kartki. Jeśli będziemy mieli z tym problemy, można włożyć polędwicę do zamrażarki na około pół godziny, mięso stężeje i dzięki temu będzie łatwiej je pokroić.
2.Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na kawałki. Ułożyć na talerzach tak, aby całe dno było przykryte
4.Pomidory koktajlowe umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Ułożyć na sałacie i polędwicy. Uwaga! Nie zdejmujemy skórek.
5.Jabłko umyć osuszyć. Usunąć gniazdo nasienne. Nieobrany owoc podzielić na ósemki. Następnie każdą ósemkę pokroić na plasterki. Ułożyć je na talerzach z polędwicą.
6.Parmezan zetrzeć na tarce do krojenia warzyw w plastry. Rozsypać na sałatce. Używamy także okruszków, które pozostaną po utarciu.
7.Całość posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Danie prezentuje się wspaniale i tak samo smakuje.
8.Dla wielbicieli śródziemnomorskich smaków możemy skropić sałatkę oliwą z oliwek. Oczywiście najlepszym wyborem będzie oliwa z pierwszego tłoczenia Extra Virgen.
Komentarze