Wykwintna zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bierzemy niedużą kość wieprzową (żadne skrzydełka czy inne namiastki!), dużą cebulę, dwie średnie marchewki, kawałek selera lub pietruszkę (nic więcej, żadnego pora czy tp.) i zalewamy to wodą, ale tylko tyle, żeby przykryła owe składniki. Gotujemy to na małym ogniu aż mięso na kości będzie miękkie. Trwa to ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy kość, z której obgryzamy mięso (smacznego!) i cebulę. Marchewkę i seler kroimy na nieduże paski a wywar przecedzamy, żeby pozbyć się szumowin. W tzw. międzyczasie bierzemy 1 kg miękkich pomidorów, takich jak na przecier, najlepsze są malinowe, sprzedawane jako przecenione. W zimie korzystamy albo z własnych pomidorów pasteryzowanych w słoikach albo kupujemy całe (nie krojone) w puszkach (potrzeba 2 puszki). Ściągamy z nich skórkę przez zanurzenie we wrzątku i kroimy na ćwiartki. W garnku roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone pomidory, pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory się całkowicie rozłożą. Trwa to ok. 20 - 25 min. Następnie przecieramy je, razem z cebulą, do wywaru. W końcówce przecierania przelewamy je wrzątkiem, by cały sok z pomidorów znalazł się w wywarze. Uzupełniamy zupę wrzącą wodą do pojemności 3 - 3,5 l i zagotowujemy ją. Po kilkunastu minutach, gdy zupa trochę się ochłodzi zaprawiamy ją 1/2 - 3/4 szklanki śmietany 18-procentowej, wcześniej ją hartując (prawdziwa śmietana nie wymaga hartowania). Doprawiamy solą i cukrem, ale uwaga! należy to robić etapami, czyli pół łyżeczki soli, szczypta cukru, kosztujemy..., pół łyżeczki soli, szczypta cukru, kosztujemy, aż uzyskamy pożądany smak. Nie przesadzać z cukrem, szczypta to szczypta. I żadnych innych przypraw, veget i tp. Gotowe. Podawać z makaronem ugotowanym na półtwardo albo z ryżem.
Komentarze