Wykwintna tarta jabłkowa

0 (0 ocen)

Wykwintna tarta z jabłkami moczonymi w białym winie, z budyniem o smaku prawdziwej wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem!

Składniki:

  • Tortownica o wym 26 cm

    Ciasto:
    25 dag mąki pszennej
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mielonych orzechów laskowych
    2 żółtka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa;
    4 winne jabłka
    1/2 szklanki wina wytrawnego białego
    1 budyń śmietankowy
    400 ml mleka
    1/2 laski wanilii
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier puder
    1 ziarenko kardamonu
    bita śmietana do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery Wina

Wykwintna tarta jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto:
    Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto, Większą połową ciasta wylepiamy dno tortownicy wyłożonej pergaminem.
  • z jabłkami 2. Jabłka obieramy kroimy na cząstki, zalewamy w naczyniu białym winem i odstawiamy na 1 godzinę.
    Po tym czasie jabłka odcedzamy na sicie dokładnie, układamy w formie na cieście tak aby lekko zachodziły na siebie posypujemy cynamonem.
  • przed pieczeniem 3. Budyń gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu z wydrążonymi nasionkami z laski wanilii w mniejszej ilości mleka, gorący wylewamy na jabłka.W palcach rozdrabniamy resztę ciasta układamy na wierzchu tarty.

    Pieczemy około 40 minut w temp 180*c.
    pow wystygnięciu dekorujemy cukrem pudrem wymieszanym z mielonym kardamonem i bita śmietaną.

    Najlepiej smakuje z dodatkiem gałki lodów o smaku toffi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Jabłka Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować