Wykwintna karpatka serowo-budyniowa

0 (0 ocen)

Nikt jej się nie oprze. Ciasto karpatkowe przełożone galaretką oraz masą budyniowo-serową.

Składniki:

  • Ciasto karpatkowe:
    1 1/4szkl. Mąki pszennej
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    ok 750ml mleka
    4jajka
    1szkl. Wody
    125g margaryny

    Masa budyniowo-serowa:
    2budynie waniliowe (na 800ml. mleka)
    1cukier waniliowy
    1 margaryna
    6łyżek twarogu
    1/2szkl. Cukru
    3łyżki żelatyny
    2łyżki soku z cytryny

    dodatkowo:
    galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Karpatka Desery Budynie Sok

Wykwintna karpatka serowo-budyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto karpatkowe: Wodę zagotować z margaryną. Stopniowo dodajemy mąkę. Podgotować. Ostudzić. Następnie porcjami wbijamy jajka- zmiksować oraz wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2części i piec w osobnej blaszce 28/24 po 20min w tem. 200C, a potem 10min w 150C.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia a następnie wylać delikatnie na 1blat karpatki.Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
  • 3. Masa budyniowa: Budynie rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę i ser utrzeć z budyniem na puch.Dodać sok z cytryny.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3szkl. gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie wlać do masy budyniowej-zmiksować do połączenia składników. Gotową masę wylać na stężałą galaretkę przykryć 2blatem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cukier Mąka Sok z cytryny Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować