Galaretki w polewie czekoladowej to świetna propozycja na miłe i słodkie zaskoczenie bliskiej nam osoby. Możemy utworzyć z nich dowolne kształty i podarować je komuś, kogo kochamy.
Składniki:
-2 galaretki (u mnie truskawkowa i brzoskwiniowa)
-100 g białej czekolady
-50 g mlecznej czekolady
-50 g gorzkiej czekolady
-1 l wody
-4 łyżki mleka
Wykąpane galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (każdą rozpuszczamy w 0,5 l wody). Przelewamy na głębokie talerze, tak aby sięgały do połowy, żeby potem było łatwo wykrawać wzorki. Odstawiamy do stężenia najlepiej na noc.
2.Z gotowych galaretek wycinamy dowolne wzory, lub po prostu dzielimy je na prostokąty.
3.Białą czekoladę rozpuszczamy z dwiema łyżkami mleka, gdy lekko stężeje za pomocą łyżeczki polewamy galaretki na wierzchu (dość obficie).
4.Czekoladę gorzką i mleczną rozpuszczamy razem z kolejnymi dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą polewamy pozostałe galaretki. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Komentarze