Wykąpane galaretki

0 (0 ocen)

Galaretki w polewie czekoladowej to świetna propozycja na miłe i słodkie zaskoczenie bliskiej nam osoby. Możemy utworzyć z nich dowolne kształty i podarować je komuś, kogo kochamy.

Składniki:

  • -2 galaretki (u mnie truskawkowa i brzoskwiniowa)
    -100 g białej czekolady
    -50 g mlecznej czekolady
    -50 g gorzkiej czekolady
    -1 l wody
    -4 łyżki mleka

Wykąpane galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (każdą rozpuszczamy w 0,5 l wody). Przelewamy na głębokie talerze, tak aby sięgały do połowy, żeby potem było łatwo wykrawać wzorki. Odstawiamy do stężenia najlepiej na noc.
  • 2. Z gotowych galaretek wycinamy dowolne wzory, lub po prostu dzielimy je na prostokąty.
  • 3. Białą czekoladę rozpuszczamy z dwiema łyżkami mleka, gdy lekko stężeje za pomocą łyżeczki polewamy galaretki na wierzchu (dość obficie).
  • 4. Czekoladę gorzką i mleczną rozpuszczamy razem z kolejnymi dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą polewamy pozostałe galaretki. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy