Wyjątkowy wafel

  • wyświetlono: 835 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam tworzyć dania z popularnego wafla. Jednak jego klasyczna wersja już każdemu się znudziła, dlatego postanowiłam ją trochę unowocześnić. Wyszło jak zawsze pysznie, a do tego szybko i bez pieczenia!

satrycja
  • 60min

Składniki

wafel
puszka kajmaku
dwa budynie
700 ml mleka
kostka margaryny
100g nasion słonecznika
szczypta kurkumy

Sposób przygotowania przepisu:

Wyjątkowy wafel

  • 1. Przygotować masę budyniową. Zagotować 500ml mleka, a pozostałej części (200 ml) rozroić dwa budynie. Dosłodzić wg przepisu na opakowaniu. Do gotującego mleka wlać budynie oraz dodać szczyptę kurkumy, by masa miała wyrazisty żółty kolor. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Budyń powinien mieć identyczną temperaturę jak margaryna, wtedy można całość zmiksować.

    100g nasion słonecznika sprażyć na patelni teflonowej bez oleju.

    Sposób przełożenia:

    wafel
    kajmak (odrobinę zostawić do posmarowania wierzchu)
    wafel
    masa budyniowa
    wafel
    masa budyniowa
    wafel
    pozostała część kajmaku

    Całość grubo posypać nasionami słonecznika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekuchnia_dla_niejadkaandrut wafel 3bit inaczej

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: dori02225

Wafel cytrynowy

Ten wafel szybko sie robi i jest...

Wafel

Dodane przez: Anitka0804

Najszybszy wafel

Przełożone wafle masą kajmakową...

Wafel "śmietnik"

Dodane przez: kada

Wafel "śmietnik"

Przepis z zeszytu mojej mamy, przywołuje...

kokosanki na waflu

Dodane przez: klementynka

złote kokosanki na waflu

Kokosanki to wypiek idealny na...

Wafel czekoladowy

Dodane przez: Barbb

Wafel czekoladowy

Bardzo prosty i dość szybki. Najlepszy...

Dodane przez: marcelina ryczek

wafel capuccino

przepis dostałam od bratowej Kasi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE