Wyjątkowy wafel

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam tworzyć dania z popularnego wafla. Jednak jego klasyczna wersja już każdemu się znudziła, dlatego postanowiłam ją trochę unowocześnić. Wyszło jak zawsze pysznie, a do tego szybko i bez pieczenia!

  • 60 min

Składniki:

  • wafel
    puszka kajmaku
    dwa budynie
    700 ml mleka
    kostka margaryny
    100g nasion słonecznika
    szczypta kurkumy

Wyjątkowy wafel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę budyniową. Zagotować 500ml mleka, a pozostałej części (200 ml) rozroić dwa budynie. Dosłodzić wg przepisu na opakowaniu. Do gotującego mleka wlać budynie oraz dodać szczyptę kurkumy, by masa miała wyrazisty żółty kolor. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Budyń powinien mieć identyczną temperaturę jak margaryna, wtedy można całość zmiksować.

    100g nasion słonecznika sprażyć na patelni teflonowej bez oleju.

    Sposób przełożenia:

    wafel
    kajmak (odrobinę zostawić do posmarowania wierzchu)
    wafel
    masa budyniowa
    wafel
    masa budyniowa
    wafel
    pozostała część kajmaku

    Całość grubo posypać nasionami słonecznika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy