Wyjątkowo pyszny kołacz

4.49 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rewelacyjny smakołyk do kawy. Można go przygotować dzień wcześniej – będzie jeszcze lepszy.

Składniki:

  • Ciasto:
    jajko
    2 żółtka
    4 szkl. mąki
    kostka margaryny
    łyżka śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 op. cukru waniliowego
    1/2 szkl. cukru

    Krem:
    kostka margaryny
    2,5 szkl. mleka granulowanego
    1/4 szkl. cukru

    Oraz:
    słoik dżemu porzeczkowego
    2 łyżki kakao
    5 dag płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżem porzeczkowy

Wyjątkowo pyszny kołacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy, dzielimy na pół. Do jednej dodajemy kakao, ponownie wyrabiamy. Wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
  • Wyjątkowo pyszny kołacz 2. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blachy (25x37 cm), nakłuwamy w kilku miejscach. Smarujemy dżemem. Ścieramy na tarce ciemne ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 °C. Studzimy.
  • 3. Krem: cukier i margarynę zalewamy 1/4 szkl. wody, zagotowujemy.
    Studzimy. Mieszamy z mlekiem granulowanym. Wylewamy na wierzch
    ciasta. Posypujemy migdałami. Odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować