Wybuchowy deser, który może spełniać też rolę śniadania. Aksamitny jogurt naturalny, krem owsiany, domowy kisiel z owocu granatu. Trio pierwsza klasa! Godne powtórki i polecenia.
Wybuchowy deser jogurtowo-owsiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane umieścić w rondelku, zalać mlekiem i zagotować. Trzymać na ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Płatki zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Pestki granatu umieścić w drugim rondelku, zalać połową wody. Zagotować. W pozostałej części wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i dodać do wrzących owoców. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu przez kilka minut, aż uzyskamy gęsty kisiel. Gotowy kisiel odstawić do ostygnięcia. Płatki owsiane zblendować na krem. Gdy krem owsiany i kisiel będą już chłodne, w wysokiej szklance nakładać kolejno: jogurt naturalny, krem owsiany, kisiel, ponownie jogurt naturalny, krem owsiany, kisiel. Deser wstawić jeszcze na chwilę do lodówki. Schłodzony wyjąć i podawać.
Komentarze