Wyborny sernik z bakaliami i kruszonką kokosową

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Smaczne, wilgotne, aromatyczne ciasto na świąteczny stół i uroczystości rodzinne.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej, przesianej
    20 dag masła
    12, 5 dag cukru
    4 żółtka
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg gotowego, zmielonego sera w pudełku
    4 jajka
    10 dag cukru
    3 czubate łyżki budyniu śmietanowego lub waniliowego

    Kruszonka kokosowa:
    20 dag masła
    20 dag mąki pszennej, przesianej
    10 dag cukru
    5 dag kokosu

    Ponadto
    5 dag płatków migdałów- pokruszonych
    20 dag bakalii, tj: rodzynki, morele, żurawina suszona
    1 płaska łyżka cynamonu


Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Wyborny sernik z bakaliami i kruszonką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Ciasto kruche, wykonanie:
    Wszystkie składniki na ciasto razem łączymy.
  • kruche ciasto 2. Zarabiamy na plastyczne, gładkie ciasto.
  • kruche ciasto w blaszce 3. Blachę 26x36 wykładamy pergaminem, a następnie równo- kruchym ciastem. Nakłuwamy go widelcem.
  • masa serowa 4. Wykonanie masy serowej:
    Gotowy ser łączymy z żółtkami, które wcześniej ucieramy z cukrem.
    Wsypujemy budyń.
    Na końcu delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek.
  • kruche ciasto obsypane cynamonem 5. Na kruche ciasto w blaszce wysypujemy równo cynamon i pokruszone migdały.
  • bakalie na cieście kruchym 6. Bakalie moczymy, odsączamy, morele- kroimy grubiej.
    Połowę bakalii wykładamy na ciasto z cynamonem i migdałami.
  • pokrojone bakalie 7. Na bakalie wykładamy równo masę serową. Posypujemy pozostałą częścią bakalii.
  • posypka kokosowa na masie serowej 8. Wykonanie posypki kokosowej:
    Wszystkie składniki na posypkę, razem łączymy. Ma powstać półsucha masa, którą można w palcach pokruszyć.
    Posypką posypujemy masę serową.
  • upieczony sernik 9. Gotowy sernik pieczemy w temp. 170 stopni C przez ok. 50 min.
    Zawsze sprawdzamy patyczkiem drewnianym, czy ciasto jest już upieczone.
    Wyłączamy wówczas piec i pozostawiamy na chwilkę.
  • upieczony sernik w przekroju 10. Studzimy sernik w blaszce, wówczas wyjmujemy go z formy, odrywając pergamin.
  • pokrojony sernik 11. Kroimy na małe kwadraty i układamy na szklanej paterze.
  • sernik z bakaliami i kruszonką kokosową 12. Smacznego :)

Porady

Ciasto kruche na samych żółtkach jest dużo lepsze. Białką pozostałe, wykorzystajmy np do jajecznicy z wędliną i cebulką. Ciasto kruche powinno być plastyczne, bez wałkowania go od razu rozkładamy na blaszkę. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Gęstość ciasta regulujemy śmietaną. Ser możemy użyć biały- dowolny, wtedy dodajemy więcej jajek, cukier, masło do środka oraz aromat. Budyń do masy serowej możemy użyć dowolny, ulubiony, np czerwony. Kruszonka powinna mieć taką konsystencję, aby można ją łatwo pokruszyć. Migdały możemy zmiksować grubiej w blenderze lub po prostu przejechać wałkiem do ciasta. Gorącego sernika nie wyjmujemy z formy, bo jest ciężki i delikatny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Morele Rodzynki Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować