2 uda z królika lub 1 indycze
3 uda z kurczaka
1 kg boczku
1/2 kg szpondra
1/2 kg wątróbki drobiowej
3 kajzerki
kilka suszonych grzybów
8 jajek
2 marchewki
duża pietruszka
2 duże cebule
mały seler
bułka tarta
gałka muszkatołowa
przyprawy: pieprz, sól, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, łyżka imbiru
olej, tłuszcz do formy
Wyborny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, dusimy na oleju kilka minut. Mięso i warzywa myjemy. Warzywa obieramy i z mięsem wkładamy do garnka. Zalewamy 2 l wody.
Wsypujemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy
ok. godziny. Studzimy.
2.Mięso oddzielamy od kości. Bułki moczymy w wywarze, odciskamy. Grzyby osączamy. Mięso, warzywa, grzyby, wątróbkę i bułki dwukrotnie drobno
mielimy. Dodajemy jajka, startą całą gałkę, imbir oraz pieprz i sól do smaku. Wlewamy 2 szklanki wywaru. Wyrabiamy na jednolitą masę.
3.Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy wkładamy masę. Wierzch wygładzamy, posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 70 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180 °C.
Komentarze