Wyborny pasztet

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasztet już od lat króluje na naszym stole.

Składniki:

  • 2 uda z królika lub 1 indycze
    3 uda z kurczaka
    1 kg boczku
    1/2 kg szpondra
    1/2 kg wątróbki drobiowej
    3 kajzerki
    kilka suszonych grzybów
    8 jajek
    2 marchewki
    duża pietruszka
    2 duże cebule
    mały seler
    bułka tarta
    gałka muszkatołowa
    przyprawy: pieprz, sól, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, łyżka imbiru
    olej, tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wyborny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, dusimy na oleju kilka minut. Mięso i warzywa myjemy. Warzywa obieramy i z mięsem wkładamy do garnka. Zalewamy 2 l wody.
    Wsypujemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy
    ok. godziny. Studzimy.
  • 2. Mięso oddzielamy od kości. Bułki moczymy w wywarze, odciskamy. Grzyby osączamy. Mięso, warzywa, grzyby, wątróbkę i bułki dwukrotnie drobno
    mielimy. Dodajemy jajka, startą całą gałkę, imbir oraz pieprz i sól do smaku. Wlewamy 2 szklanki wywaru. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 3. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy wkładamy masę. Wierzch wygładzamy, posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 70 minut w piekarniku
    rozgrzanym do 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować