Wyborny Jabłecznik - przepis producenta margaryny

4.5 (161 ocen)

  • 30 min

Idealny przepis na szarlotkę

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    250 g mąki pszennej (np. tortowej)
    200 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
    1 jajko
    szczypta soli
    50 g zmielonych orzechów laskowych

    1 opakowanie cukru wanilinowego
    3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych

    Nadzienie:
    12 średniej wielkości jabłek (2kg)
    sok z pół cytryny
    1/4 szklanki wody
    3 łyżki brązowego cukru jasnego (możemy zastąpić zwykłym)
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    50 g mąki kukurydzianej
    3 łyżki poszatkowanych orzechów włoskich
    3 łyżki drobnych rodzynek
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Kruszonka:
    10 łyżek stopionej margaryny Palma z Murzynkiem
    70 g brązowego cukru jasnego
    100 g mąki pszennej
    50 g zmielonych orzechów laskowych
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Wyborny jabłecznik - przepis producenta margaryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:
    1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i odstawić.
  • 2. Nadzienie I:
    2. Jabłka obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na kawałeczki i skropić sokiem z cytryny.
    3. Jabłka przełożyć na patelnię, dodać wodę i podsmażać przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, w międzyczasie przygotujemy ciasto.
  • 3. Ciasto:
    4. Mąkę pszenną wymieszać z solą, zmielonymi orzechami, cukrem wanilinowym i płatkami owsianymi. Dodać jajko i posiekaną margarynę, szybko zagnieść ciasto.
    5. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Przygotowaną blaszkę wyłożyć ciastem, robiąc wysoki brzeg na około 6-6,5cm (tortownica ma wysokość 7cm). Z ciasta, które nam zostanie, powycinać wzorki jak kwiatuszki, listki itp.
  • 4. Nadzienie II:
    6. Mąkę kukurydzianą wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.
    7. Do jabłek dodać bakalie i wsypać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać. Nadzienie przełożyć do przygotowanej formy, wylepionej ciastem, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 20 minut.
    8. Następnie ciasto wyjąć, posypać kruszonką, poukładać powycinane wzorki z ciasta i znów wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 40 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować