proponuję szybkie, delikatne, łatwe i smaczne placki z cukinii. Jednak by smakowały one wybornie trzeba je dobrze doprawić , gdyż cukinia sama w smaku jest dość … mdła. Na pomoc przychodzi mi tu czosnek, pieprz , sól i koperek.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 średnie cukinie (ok. 500 g )
1 średnia cebula
3 jaja
2 łyżki śmietany 18%
mąka pszenna( w zależności od gęstości ciasta )
1 garść świeżego koperku
3 ząbki czosnku
pieprz
sól
olej do smażenia
aby były bardziej wyborne dodałam też
1/2 opakowania fety
i garść uprażonego słonecznika
Wyborne placki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach( razem ze skórką). Przełożyć na sitko, durszlak…. posolić i zostawić na 30 minut. Odcisnąć bardzo dokładnie. Dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę,śmietanę,koperek, mąkę ( ile zabierze ciasto), doprawić do smaku. Rozgrzać olej na patelni i smażyć rumiane placuszki z obu stron. Odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać same lub z kleksem jogurtu, śmietany.
Komentarze