Ciasto marchewkowe z budyniami, owocami i marchewkową śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jajka, cukier, przyprawę korzenną, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie grudkowata i taka ma być
2.w rozdrabniaczu dobrze rozdrobnić obrane marchewki, użyłam 10 średnich sztuk, marchewki starczy do ciasta, do śmietany i jeszcze do surówki resztę dodałam
3.do masy dodać czubate łyżki marchewki
4.wsypać makę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość rzadkie ciasto
5.tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia - wlać ciasto do formy, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, wyjąć papier z ciastem na kratkę i wystudzić dobrze, ciasto zimne przekroić na 3 placki
6.BUDYNIE: gruszki pokrojone na kawałki zalać 150 ml gorącej wody, gotowac z 2 minuty, wsypać 2 łyżki cukru i łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszac budyń śmietankowy i wlać do gruszek mieszając do zagęszczenia, ciepły budyń wyłozyć na placek ciasta i nakryć drugim lekko dociskając - budyń czekoladowy wykonać tak samo ale ze śliwkami i też ciepły dać na ciasto i nakryć trzecim plackiem, schować przykryte ciasto do lodówki lub na balkon na całą noc
7.ŚMIETANA MARCHEWKOWA: zimną śmietanę 30% wlać do pojemnika, wsypać cukier puder, śmietan fix i ubijać na sztywno, gdy śmietana zacznie sztywnieć wsypać marchewkę i ubić do sztywności
8.całą śmietanę rozsmarować na cieście, posypać kolorową posypką, schować przykryte w chłodne miejsce (u mnie balkon) lub do lodówki
Komentarze