Wyborna wątróbka z papierówką i śliwką kalifornijską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę dokładnie oczyścić i umyć. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć mąką pszenną.
Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Cebulę przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni usmażyć przygotowaną wątróbkę. Przed położeniem na patelnię otrząsać nadmiar mąki.
Dodać cebulę z talerza i obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plasterki papierówki. Dodać śliwki suszone.
Całość zalać bulionem. Dusić kilka minut na wolnym ogniu. Pomieszać od czasu do czasu. Sos trzeba zredukować. Dodać majeranek, pieprz młotkowany z kolendrą i na koniec sól do smaku.
Wątróbkę serwować oprószoną natką pietruszki.
Smacznego
Porady
Wątróbki można pokroić na mniejsze kawałki. Nie należy wcześniej solić, bo będzie twarda.
Komentarze