Wyborna wątróbka z papierówką i śliwką kalifornijską

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Apetyczne danie. Smaki doskonale się uzupełniają. Polecam :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
    mąka pszenna do oprószenia
    duża cebula
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    2 jabłka papierówki
    3/4 szklanki śliwki suszonej kalifornijskiej
    3/4 szklanki bulionu warzywnego lub przegotowanej wody
    łyżka z górką majeranku
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Wątróbka z cebulką

Wyborna wątróbka z papierówką i śliwką kalifornijską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę dokładnie oczyścić i umyć. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć mąką pszenną.
    Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Cebulę przełożyć na talerz.
    Na tej samej patelni usmażyć przygotowaną wątróbkę. Przed położeniem na patelnię otrząsać nadmiar mąki.
    Dodać cebulę z talerza i obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plasterki papierówki. Dodać śliwki suszone.
    Całość zalać bulionem. Dusić kilka minut na wolnym ogniu. Pomieszać od czasu do czasu. Sos trzeba zredukować. Dodać majeranek, pieprz młotkowany z kolendrą i na koniec sól do smaku.
    Wątróbkę serwować oprószoną natką pietruszki.
    Smacznego

Porady

Wątróbki można pokroić na mniejsze kawałki. Nie należy wcześniej solić, bo będzie twarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować