Wuzetka z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić na małym ogniu, dodać cukier i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia nim się zagotuje, dodać kakao. Pozostawić na ogniu i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia, odlać 1/3 szklanki na polewę. Do reszty dolać wody i cały czas mieszając stopniowo dodawać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez 40 - 50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
2.Jabłka przełożyć do rondelka i podgrzać, aż będą bulgotać. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodawać stopniowo suchą galaretkę i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Mieszać, dokąd się galaretka i żelatyna całkowicie nie rozpuści. Odstawić do wystudzenia, ale nie do zastygnięcia.
3.Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szklanki, wsypać proszek karpatkowy i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałe mleko (1,5 szklanki) zagotować i cięgle mieszając, wlać do niego rozpuszczony proszek karpatkowy. Mieszając zagotować i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na krem i ciągle ucierając dodawać stopniowo po łyżce masy karpatkowej. Wmieszać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
Śnieżkę ubić z mlekiem (schłodzonym w lodówce) i delikatnie wmieszać ją
z kremem.
4.Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą). Ostudzić i połączyć mieszając z odłożoną (pkt 1.) masą kakaową.
Składanie ciasta : jeden blat ciasta - tężejący mus jabłkowy - krem - drugi blat ciasta - dekoracja.
Komentarze