WUZETKA Z MUSEM JABŁKOWYM

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dodałam mus jabłkowy, żeby nadać ciastu kwaskowego smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 kostka margaryny
    - 1 szklanka cukru
    - 4 łyżki kakao
    - 1/2 szklanki wody
    - 2 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 cukier waniliowy
    - 4 żółtka
    - 4 białka

    Mus jabłkowy:
    - 2 litrowe słoiki jabłek własnych
    - 3 galaretki agrestowe
    - 2 łyżki żelatyny

    Krem :
    - 1 op. kremu karpatkowego
    - 1/2 litra mleka + 1 szklanka (do Śnieżki)
    - 1 kostka masła
    - 1 śmietana Śnieżka
    - 2 łyżeczki żelatyny

    Do dekoracji : 1 czekolada deserowa, 1 opak. bezików

    wymiary formy 26 x 34 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Wuzetka z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić na małym ogniu, dodać cukier i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia nim się zagotuje, dodać kakao. Pozostawić na ogniu i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia, odlać 1/3 szklanki na polewę. Do reszty dolać wody i cały czas mieszając stopniowo dodawać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez 40 - 50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
  • 2. Jabłka przełożyć do rondelka i podgrzać, aż będą bulgotać. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodawać stopniowo suchą galaretkę i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Mieszać, dokąd się galaretka i żelatyna całkowicie nie rozpuści. Odstawić do wystudzenia, ale nie do zastygnięcia.
  • Wuzetka z musem jabłkowym 3. Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szklanki, wsypać proszek karpatkowy i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałe mleko (1,5 szklanki) zagotować i cięgle mieszając, wlać do niego rozpuszczony proszek karpatkowy. Mieszając zagotować i odstawić do wystudzenia.
    Masło utrzeć na krem i ciągle ucierając dodawać stopniowo po łyżce masy karpatkowej. Wmieszać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
    Śnieżkę ubić z mlekiem (schłodzonym w lodówce) i delikatnie wmieszać ją
    z kremem.
  • Wuzetka z musem labłkowym 4. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą). Ostudzić i połączyć mieszając z odłożoną (pkt 1.) masą kakaową.
    Składanie ciasta : jeden blat ciasta - tężejący mus jabłkowy - krem - drugi blat ciasta - dekoracja.
  • Wuzetka z musem jabłkowym 5. Ciasto udekorować polewą czekoladową i bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować