Wuzetka wersja light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, wymieszać i odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać stewię i dalej ubić. Następnie dodawać po żółtku i cały czas miksując ubić całość.
2.Przełożenie:
Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać serek homogenizowany stewię i wydrążone ziarenka wanilii. Dobrze wymieszać aby ziarenka połączyły się z masą jogurtową. Żelatynę rozpuścić w najmniejszej ilości wody. Dodać do masy jogurtowej i dobrze wymieszać aby nie było grudek.
3.W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto biszkoptowe. Piec w 170 stopni około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić poprzecznie na dwie części.
4.Wykonanie:
Na talerzu ułożyć pierwszy krążek biszkoptu. Posmarować go dżemem
5.następnie ostrożnie przelać masę jogurtową. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.
6.Polewa:
Do rondelka przelać jogurt, wymieszać go z kakao i stewią. Postawić na ogień i delikatnie doprowadzić do wrzenia. Pogotować minutę, zdjąć z ognia. Dodać żelatynę (proszek) i dokładnie rozmieszać. Zostawić do ostygnięcia. Zimną polewą polać ciasto i zostawić do stężenia.
Smacznego!
Komentarze