WUZETKA WERSJA LIGHT

  • wyświetlono: 582 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Klasyczne ciasto w odchudzonej wersji. Porcja 100 g to 98 kcal.

20191005_083333

Składniki

Biszkopt:

25 gram mąki pszennej
15 g mąki żytniej
15 g mąki ziemniaczanej
15 gram kakao
2 łyżeczki stewii
2 jajka
1 białko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przełożenie:

250 g jogurtu greckiego o obniżonej kaloryczności
280 g serka homogenizowanego 0%
3 łyżeczki stewii
2 łyżeczki żelatyny
1/2 laski wanilii

Polewa:

100 g jogurtu naturalnego 0%
5 g kakao
1 łyżeczka stewii
1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:
2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki-najlepiej domowy, niskosłodzony

Tortownica 17 cm

Sposób przygotowania przepisu:

WUZETKA WERSJA LIGHT

  • image-085fv6l1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, wymieszać i odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać stewię i dalej ubić. Następnie dodawać po żółtku i cały czas miksując ubić całość.
  • image-1l7fspm2. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto biszkoptowe. Piec w 170 stopni około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić poprzecznie na dwie części.
  • image-1amsm8w3. Przełożenie:
    Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać serek homogenizowany stewię i wydrążone ziarenka wanilii. Dobrze wymieszać aby ziarenka połączyły się z masą jogurtową. Żelatynę rozpuścić w najmniejszej ilości wody. Dodać do masy jogurtowej i dobrze wymieszać aby nie było grudek.
  • image-27f3r8q4. Wykonanie:
    Na talerzu ułożyć pierwszy krążek biszkoptu. Posmarować go dżemem
  • image-09kvtmo5. następnie ostrożnie przelać masę jogurtową. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.
  • 6. Polewa:
    Do rondelka przelać jogurt, wymieszać go z kakao i stewią. Postawić na ogień i delikatnie doprowadzić do wrzenia. Pogotować minutę, zdjąć z ognia. Dodać żelatynę (proszek) i dokładnie rozmieszać. Zostawić do ostygnięcia. Zimną polewą polać ciasto i zostawić do stężenia.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedietetycznedietapodwieczorekprzyjęciedo kawyuroczystośćodchudzaniewuzetkasmaczna dietasmaczne odchudzanietradycyjnie a jednak fitprzepisy_fitodchudzona wuzetka

Komentarze

Podobne przepisy

Wuzetka

Dodane przez: Goszka

Wuzetka

Nazwa ciasta powstała w latach...

Wuzetka

Dodane przez: anetamlp

Wuzetka

Wuzetka domowej roboty smaczniejsza...

wz

Dodane przez: ladygoga

Wuzetka

Najlepsze wspomnienie PRL-u, torcik...

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light

Dodane przez: monikaT83

White-red-pink- sernik na zimno w wersji...

Leciutki, piankowy i delikatny...

wuzetka

Dodane przez: Beata5

wuzetka

pyszna

Rolada makowa z kremem w dwóch kolorach w wersji light

Dodane przez: monikaT83

Rolada makowa z kremem w dwóch kolorach w...

Oto kolejna propozycja na wypiek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE