PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874WUZETKA WERSJA LIGHThttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/16/08d8cf54781c8f10fc03c0e16f15eae98eaf7d68.jpeg25601440http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wuzetka-wersja-light-6
25 gram mąki pszennej
15 g mąki żytniej
15 g mąki ziemniaczanej
15 gram kakao
2 łyżeczki stewii
2 jajka
1 białko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przełożenie:
250 g jogurtu greckiego o obniżonej kaloryczności
280 g serka homogenizowanego 0%
3 łyżeczki stewii
2 łyżeczki żelatyny
1/2 laski wanilii
Polewa:
100 g jogurtu naturalnego 0%
5 g kakao
1 łyżeczka stewii
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki-najlepiej domowy, niskosłodzony
Tortownica 17 cm
Sposób przygotowania przepisu:
WUZETKA WERSJA LIGHT
1.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, wymieszać i odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać stewię i dalej ubić. Następnie dodawać po żółtku i cały czas miksując ubić całość.
2.
W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto biszkoptowe. Piec w 170 stopni około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić poprzecznie na dwie części.
3.
Przełożenie:
Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać serek homogenizowany stewię i wydrążone ziarenka wanilii. Dobrze wymieszać aby ziarenka połączyły się z masą jogurtową. Żelatynę rozpuścić w najmniejszej ilości wody. Dodać do masy jogurtowej i dobrze wymieszać aby nie było grudek.
4.
Wykonanie:
Na talerzu ułożyć pierwszy krążek biszkoptu. Posmarować go dżemem
5.
następnie ostrożnie przelać masę jogurtową. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.
6.
Polewa:
Do rondelka przelać jogurt, wymieszać go z kakao i stewią. Postawić na ogień i delikatnie doprowadzić do wrzenia. Pogotować minutę, zdjąć z ognia. Dodać żelatynę (proszek) i dokładnie rozmieszać. Zostawić do ostygnięcia. Zimną polewą polać ciasto i zostawić do stężenia.
Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze