WUZETKA WERSJA LIGHT

0 (0 ocen)

Klasyczne ciasto w odchudzonej wersji. Porcja 100 g to 98 kcal.

Składniki:

  • Biszkopt:

    25 gram mąki pszennej
    15 g mąki żytniej
    15 g mąki ziemniaczanej
    15 gram kakao
    2 łyżeczki stewii
    2 jajka
    1 białko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Przełożenie:

    250 g jogurtu greckiego o obniżonej kaloryczności
    280 g serka homogenizowanego 0%
    3 łyżeczki stewii
    2 łyżeczki żelatyny
    1/2 laski wanilii

    Polewa:

    100 g jogurtu naturalnego 0%
    5 g kakao
    1 łyżeczka stewii
    1 łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:
    2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki-najlepiej domowy, niskosłodzony

    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Wuzetka

Wuzetka wersja light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-085fv6l 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, wymieszać i odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać stewię i dalej ubić. Następnie dodawać po żółtku i cały czas miksując ubić całość.
  • image-1amsm8w 2. Przełożenie:
    Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać serek homogenizowany stewię i wydrążone ziarenka wanilii. Dobrze wymieszać aby ziarenka połączyły się z masą jogurtową. Żelatynę rozpuścić w najmniejszej ilości wody. Dodać do masy jogurtowej i dobrze wymieszać aby nie było grudek.
  • image-1l7fspm 3. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto biszkoptowe. Piec w 170 stopni około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić poprzecznie na dwie części.
  • image-27f3r8q 4. Wykonanie:
    Na talerzu ułożyć pierwszy krążek biszkoptu. Posmarować go dżemem
  • image-09kvtmo 5. następnie ostrożnie przelać masę jogurtową. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.
  • 6. Polewa:
    Do rondelka przelać jogurt, wymieszać go z kakao i stewią. Postawić na ogień i delikatnie doprowadzić do wrzenia. Pogotować minutę, zdjąć z ognia. Dodać żelatynę (proszek) i dokładnie rozmieszać. Zostawić do ostygnięcia. Zimną polewą polać ciasto i zostawić do stężenia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować