Wuzetka o smaku śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubijamy na sztywno z 1/2 cukru. Dodajemy żółtka utarte z resztą cukru i mąkę z kakao. Mieszamy. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem tortownicy (śr. 23 cm). Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na pół. Nasączamy herbatą wymieszaną z nalewką.
2.Bita śmietana: żelatynę rozpuszczamy w małej ilości
gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę. Odstawiamy do stężenia.
3.Spód ciasta smarujemy połową powideł i wykładamy 3/4 bitej śmietany. Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy resztą powideł i śmietany. Schładzamy ok. 3 godzin. Następnie na wierzch wylewamy roztopioną polewę czekoladową. Dekorujemy posypką. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze