Wuzetka o smaku śliwkowym

5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto robiłam wiele razy, więc mogę je szczerze polecić.

Składniki:

  • Ciasto: 6 jajek
    ● 15 dag cukru
    ● ok. 12 dag mąki
    ● 2 dag kakao
    ● 4 dag masła
    Bita śmietana: 500 ml kremówki 36-proc.
    ● 2 łyżeczki cukru pudru
    ● 2 łyżeczki żelatyny
    Oraz: 1/5 szkl. herbaty
    ● 1/2 szkl. nalewki wiśniowej
    ● słoik powideł
    ● polewa czekoladowa
    ● kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wuzetka

Wuzetka o smaku śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy na sztywno z 1/2 cukru. Dodajemy żółtka utarte z resztą cukru i mąkę z kakao. Mieszamy. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem tortownicy (śr. 23 cm). Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na pół. Nasączamy herbatą wymieszaną z nalewką.
  • 2. Bita śmietana: żelatynę rozpuszczamy w małej ilości
    gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Spód ciasta smarujemy połową powideł i wykładamy 3/4 bitej śmietany. Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy resztą powideł i śmietany. Schładzamy ok. 3 godzin. Następnie na wierzch wylewamy roztopioną polewę czekoladową. Dekorujemy posypką. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować