Wuzetka mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
12,5 dag margaryny utrzeć z 1 szklanka cukru, a następnie 3 łyżkami powideł lub dżemu. Dodać 2 łyżeczki kakao, 2 jajka, łyżkę mleka i 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, a na końcu 2 szklanki mąki. Ucieramy wszystko mikserem. Ciasto włożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy o śr. 26 cm. Piec 40 min w temp. ok 200 st.C
2.Masa:
Utrzeć masło z cukrem i cały czas ucierając dodawać powoli ugotowaną na mleku i ostudzoną kaszę mannę. Na koniec wlać kilka kropel zapachu waniliowego.
3.Polewa:
Cukier wsypać do rondelka, wlać wrzącą wodę, wymieszać. Dodać masło i chwilę podgrzewać do rozpuszczenia( nie zagotować ). Na koniec zdjąć z ognia i dodać kakao. Dobrze wymieszać by nie było grudek. Odstawić do przestudzenia.
4.Upieczone ciasto przekroić, na ponczować kawą, przełożyć kremem, polać polewą i dowolnie udekorować.
Komentarze