Wuzetka Mojej Mamy

4.47 (145 ocen)

  • 60 min

To ciasto przypomina mi dzieciństwo, gościło co niedziela na naszym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    12,5 dag margaryny, 1 szklanka cukru, 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu (najlepszy będzie kwaskowy), 2 łyżeczki kakao, 2 jajka, 1 łyżka mleka, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 2 szklanki mąki.
    Masa:
    1 litr mleka, pół szklanki kaszy manny, kostka masła, półtorej szklanki cukru pudru, zapach waniliowy.
    Polewa:
    160 gram masła, 2 łyżki wody, 4 łyżki kakao, 6 łyżek cukru pudru.
    Poncz:
    pół szklanki kawy lekko słodkiej.
Wystaw ocenę:

4.47 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wuzetka

Wuzetka mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    12,5 dag margaryny utrzeć z 1 szklanka cukru, a następnie 3 łyżkami powideł lub dżemu. Dodać 2 łyżeczki kakao, 2 jajka, łyżkę mleka i 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, a na końcu 2 szklanki mąki. Ucieramy wszystko mikserem. Ciasto włożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy o śr. 26 cm. Piec 40 min w temp. ok 200 st.C
  • 2. Masa:
    Utrzeć masło z cukrem i cały czas ucierając dodawać powoli ugotowaną na mleku i ostudzoną kaszę mannę. Na koniec wlać kilka kropel zapachu waniliowego.
  • 3. Polewa:
    Cukier wsypać do rondelka, wlać wrzącą wodę, wymieszać. Dodać masło i chwilę podgrzewać do rozpuszczenia( nie zagotować ). Na koniec zdjąć z ognia i dodać kakao. Dobrze wymieszać by nie było grudek. Odstawić do przestudzenia.
  • 4. Upieczone ciasto przekroić, na ponczować kawą, przełożyć kremem, polać polewą i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować