Wuzetka
- wyświetlono: 405 |
- dodany do książki kucharskiej: 0 |
- polecenia: 0
Wyśmienite ciasto na każdą okazję.
Lucyna Zgadzaj
20 porcje
60min PT60M
Łatwy
Składniki
Biszkopt:2 szkl mąki
1 ½ szkl cukru
¾ szkl kakao
3 jaja
1 szkl mleka
½ szkl oleju
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
¾ łyżeczki soli
Cukier waniliowy
Dżem z czarnych porzeczek
Bita śmietana:
1 litr kremówki 30%
Pół literatki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Pół literatki wrzątku
Polewa:
Tabliczka mlecznej czekolady Goplana
2 łyżki wody
2 łyżki mleka
¼ kostki margaryny
Sposób przygotowania przepisu:
Wuzetka
- 1.
Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni 25 minut (termooobieg).
Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Pierwsza część biszkoptu wyłożyć na blaszkę, wyściełaną papierem do pieczenia i posmarować dżemem z czarnej porzeczki (ilość wg upodobań).
Bita śmietana
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą kremówkę wyłożyć na biszkopt przesmarowany dżemem. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Schłodzić w lodówce.
Polewa:
Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na biszkopt.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Przed podaniem, kawałki ciastka udekorować bitą śmietaną.
Porady
Forma: 23cm x 40cm
Komentarze