WUZETKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealna na spotkania w gronie rodzinnym i z przyjaciółmi.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostki margaryny
    3 łyżki mleka
    1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
    3 łyżki kakao
    5 jajek
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 pojedynczy proszek do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    750 ml kwaśnej śmietany
    cukier waniliowi
    1 śnieżka
    2 łyżki żelatyny

    Nasączenie:
    1/2 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej
    1 cukier waniliowy

    Polewa:
    10 dkg margaryny
    10 dkg cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

    Dodatkowo:
    kilka wisienek koktajlowych z ogonkami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wuzetka

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Margarynę, cukier, kakao, mleko rozpuścić gotować 3 minuty, wystudzić.
    Wystudzoną masę miksujemy kolejno dodając żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut do suchego patyczka.
  • 2. Masa:
    Zimną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śnieżką na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę w 1/2 szklanki wody.
    Polewa:
    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i rozpuszczamy gotujemy 2 minutki na koniec dodajemy kostki gorzkiej czekolady czekamy aż składniki całkowicie się połączą .
  • 3. Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy naparem z kawy rozpuszczalnej z dodatkiem cukru waniliowego, przekładamy śmietaną , zostawiając troszkę na wierzch ciasta i na kleksy, zdobimy wisienkami koktajlowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować