Wuzetka

  • wyświetlono: 583 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mmmm…nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam wuzetkę…Kilkanaście lat temu na pewno…I nadszedł ten dzień by ją upiec

uuuuuunazwy-1
  • 15 porcje
  • 60min

Składniki

Składniki:
Ciasto:

480g mąki pszennej

4 jajka L

90g kakao

270g cukru

2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

130ml oleju np. rzepakowego

400ml maślanki

3o0 ml mocnej zaparzonej kawy

100 ml wody

Masa:

3/4 szkl cukru pudru

600 g sera twarogowego w wiaderku

500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%

5 łyżeczek żelatyny + 4 łyżki wrzątku

Polewa:

50 g masła

100 g śmietanki 30%

100 g mlecznej czekolady

100 g gorzkiej czcekolady min 74%kakao

Dodatkwo:

150 ml śmietanki 30% dobrze schłdzonej

1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Wuzetka

  • 1. Sposób przygotowania:

    1. Ciasto: Do dużej miski wsypujemy suche składniki. Mokre składniki łączymy ze sobą mieszając. Mokre skłądniki wlewamy do miski z suchymi i miksujemy.

    2. Ciasto dzielimy na pół. Blachę 35×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. I wylewamy 1/2 ciasta. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (góra-dół) Tak samo pieczemy drugie ciasto

    3. Krem: Do sera dodajemy cukier i mieszamy .

    4. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do jej rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu serowego i mieszamy – dzięki temu nie stworzą się grudki. Całośc dodajemy do kremu i mieszamy

    5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy około 2 łyżek cukru pudru.

    6. Śmietankę dodajemy partiami do masy i mieszamy delikatnie.

    7. Jeden blat ciasta wykłądamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy powidłami śliwkowymi. Nakładamy krem i całość przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    8. Składniki na polewę dodajemy do rondelka. I stawiamy na małym gazie i podgrzewamy cały czas mieszając do połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

    9. Śmietankę ubijamy na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego . Na wierzchu lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastawuzetkatradycjakuchnia_polska

Komentarze

Podobne przepisy

SZAMPAŃSKA WUZETKA

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

Szampańska wuzetka

Tradycyjna wuzetka z przepisu mojej...

Ciasto wuzetka

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciasto Wuzetka

Ciasto Wuzetka jednoznacznie kojarzy...

Wuzetka - ciasto WZ

Dodane przez: mariwanna

Wuzetka - ciasto WZ

Wuzetka w klasycznym wydaniu –...

wuzetka

Dodane przez: lucyna19

Lekka wuzetka

Ciasto bardzo puszyste i lekkie...

Torcik Wuzetka

Dodane przez: akrobatka22

Torcik Wuzetka

Klasyczna W-Z na czekoladowym,...

Pisanka Wuzetka

Dodane przez: Lucyna86

Pisanka Wuzetka

Wuzetka w wersji wielkanocnej.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE