Wuzetka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne ciasto dla osób lubiących bitą śmietankę ;)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 8 jajek
    * 200g cukru
    * 4 łyżki gorącej wody
    * 200g mąki
    * 4 łyżki gorzkiego kakao
    * 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    * ok. 1 litr śmietanki 36% do ubijania (+ 100 - 120 na polewę)
    * 2 smietan-fixy
    * 4-5 łyżek cukru pudru
    Polewa:
    * 120g gorzkiej czekolady
    * 50g białej czekolady
    * 100 - 120 ml śmietanki
    * 2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt.
    Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 4 łyżki gorącej wody i wszystko razem mieszamy. wsypujemy 100g cukru i ubijamy na najwyższych obrotach na puszystą masę( masa wyraźnie zmieni konsystencję i stanie się kremowa i jasna ). W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Na masę z żółtek wykładamy ubite białka, a dopiero na to przesiewamy mąkę i kakao a także proszek do pieczenia.Wszystko razem dokładnie lecz ostrożnie mieszamy ( można ręką! ). Prostokątną blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto i pieczemy w temp. 170 stopni, przez ok 30-30 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i przekrawamy na pół.
  • 2. Krem.
    Litr śmietany ubijamy mikserem wraz ze smiatan-fixem. Do ubitej śmietanki dosypujemy cukier puder.
  • 3. Polewa czekoladowa.
    Do miski wlewamy 100-120 ml śmietany. Do tego dodajemy połamaną w kostki czekoladę (gorzką i białą). Miskę stawiamy na kąpieli wodnej i mieszamy aż czekolada w całości się rozpuści. Jeżeli polewa będzie za gęsta można dodać dwie łyżki wody.
  • 4. Składanie.
    Na spód biszkoptu wykładamy ubitą śmietankę i przykrywamy drugim biszkoptem i wylewamy wystudzoną polewę czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny.

Porady

1)Przed wyłożeniem śmietanki biszkopty możemy nasączyć mieszanką 2 łyżek wody(przegotowanej), 2 łyżek dowolnego alkoholu ( wódki, brandy), 2 łyżek soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować