Wuzetka

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Placek bardzo lekki i szybki do zrobienia. Na każdą okazję pasuje i każdemu smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • 12 jaj
    20 dag cukru zwykłego
    7 dkg mąki
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    Krem:
    1 l śmietany 30%
    2 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny ( 1/3 szkl wody)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubijamy, dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę i kakao. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy na tradycyjnych formach w 180 st przez ok 10 min.
    2. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukry i tężejącą żelatynę.
    3. Przekładamy placki śmietaną. Na wierz ostatniego placka wykładamy śmietanę i potrzepujemy kakao lub startą czekoladą.

Porady

Ja przecięłam placki na pół, dlatego jest tyle warstw, a żelatynę rozpuszczam tuż przed włożeniem ostatniego placka do pieca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować