Poncz:
150 ml zimnej, przegotowanej wody
1 zaokrąglona łyżka cukru
Krem śmietanowy:
500 ml śmietanki kremówki 30 % (schłodzona)
2 łyżki cukru
1 opakowanie żelatyny deserowej (specjalnej do serników, deserów i mas na zimno)
Ponadto:
1 zaokrąglona łyżka kakao do posypania wierzchu ciasta
Sposób przygotowania przepisu:
Wuzetka
1.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ubić na bardzo sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę, kakao i budyń w proszku, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do prostokątnej formy 32x 21cm, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na 2 części.
2.
Poncz:
Cukier rozpuścić w wodzie. Podzielić na 2 równe porcje.
3.
Krem śmietanowy
Dobrze schłodzona śmietankę z cukrem ubić na sztywno (uważać żeby nie ubijać jej za długo bo zrobi się masło). Żelatynę deserową ubić według instrukcji na opakowaniu: do miski wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać całe opakowanie żelatyny deserowej, zmiksować. Miksując śmietankę kremówkę wlać zmiksowaną żelatynę. Masę śmietanową podzielić na 3 części.
4.
Wykonanie:
Dolną część biszkoptu nasączyć połową ponczu. Wyłożyć 2 części kremu śmietanowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostałą masę śmietanową, wyrównać, posypać przez sitko kakao. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze