* 65 g masła
* 300 g czekolady (100 g deserowej i 200 g mlecznej)
* 4 duże jajka (podzielone na białka i żółtka)
* 150 g cukru pudru
* 1 czubata łyżka kakao
* 4 łyżki likieru toffi
* 50 g mąki tortowej
* masło do posmarowania kokilek
* sól
Wulkan pełen czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 200 st. Celsjusza, foremki posmarować masłem.
2.W rondelku roztopić masło i czekoladę. Odstawić, żeby masa trochę wystygła i zgęstniała.
3.Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec dodawać stopniowo cukier puder. Gdy piana będzie sztywna, dodać żółtka, likier i masę czekoladową. Miksować.
4.Mąkę wymieszać z kakao i szczyptą soli. Powoli połączyć z masą czekoladową. Następnie napełnić kokilki i wstawić do piekarnika na 12 - 15 minut.
Komentarze