Wulkan pełen czekolady

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo słodki deserek, prosto z piekarnika.

  • 35 min

Składniki:

  • * 65 g masła
    * 300 g czekolady (100 g deserowej i 200 g mlecznej)
    * 4 duże jajka (podzielone na białka i żółtka)
    * 150 g cukru pudru
    * 1 czubata łyżka kakao
    * 4 łyżki likieru toffi
    * 50 g mąki tortowej
    * masło do posmarowania kokilek
    * sól

Wulkan pełen czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 st. Celsjusza, foremki posmarować masłem.
  • 2. W rondelku roztopić masło i czekoladę. Odstawić, żeby masa trochę wystygła i zgęstniała.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec dodawać stopniowo cukier puder. Gdy piana będzie sztywna, dodać żółtka, likier i masę czekoladową. Miksować.
  • 4. Mąkę wymieszać z kakao i szczyptą soli. Powoli połączyć z masą czekoladową. Następnie napełnić kokilki i wstawić do piekarnika na 12 - 15 minut.

Porady

Deser podawać z zimnym mlekiem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy