Wstążki z warzywami zapiekane w sosie imbirowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatnie pikantny sos imbirowy nadaje wyjątkowy smak potrawie.

  • 40 min

Składniki:

  • 30 dag makaronu wstążki
    woreczek mrożonej fasolki szparagowej
    ½ woreczka mrożonej włoszczyzny
    30 dag szynki wędzonej
    pęczek natki pietruszki
    1 szklanka mleka
    3 jajka
    1 czubata łyżka startego imbiru
    gałka muszkatołowa
    wegeta
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Wstążki z warzywami zapiekane w sosie imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy na półtwardo w posolonej wodzie, z łyżką oleju. Odcedzamy i osączamy. Fasolkę gotujemy na półtwardo w osolonej i lekko posłodzonej wodzie i odcedzamy.
  • 2. Na rozgrzanym oleju smażymy włoszczyznę, dodajemy fasolkę i pokrojoną w kostkę szynkę. Smażymy parę minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (część zostawiamy do ozdoby), przyprawiamy wegetą, pieprzem i solą. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
  • 3. Mleko mieszamy z jajkami, dodajemy imbir, oraz gałkę, sól i pieprz do smaku. Wierzch zapiekanki polewamy sosem imbirowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 ºC.

Porady

Zamiast szynki wędzonej można wykorzystać pozostałą wędlinę lub kawałki pieczonego mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy