Wstążki z warzywami zapiekane w sosie imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy na półtwardo w posolonej wodzie, z łyżką oleju. Odcedzamy i osączamy. Fasolkę gotujemy na półtwardo w osolonej i lekko posłodzonej wodzie i odcedzamy.
2.Na rozgrzanym oleju smażymy włoszczyznę, dodajemy fasolkę i pokrojoną w kostkę szynkę. Smażymy parę minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (część zostawiamy do ozdoby), przyprawiamy wegetą, pieprzem i solą. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
3.Mleko mieszamy z jajkami, dodajemy imbir, oraz gałkę, sól i pieprz do smaku. Wierzch zapiekanki polewamy sosem imbirowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 ºC.
Porady
Zamiast szynki wędzonej można wykorzystać pozostałą wędlinę lub kawałki pieczonego mięsa.
Komentarze