Wstążki z tuńczykiem i pokrzywą- wiosna na talerzu

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pokrzywa świetnie nadaje się do jedzenia. To skarbnica wielu witamin i minerałów. Zawiera dużo białka, dlatego jest bardzo doceniania także w kuchni wegetariańskiej. To danie to skarbnica witamin i minerałów, a dodatkowo idealne zestawienie smaków.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron wstążki- ok. 300 g
    - puszka tuńczyka w sosie własnym
    - garść pokrzywy- najlepiej młodej( zrywanej z dala od ruchliwych ulic)
    - 10 pokrojonych oliwek
    - garść startego parmezanu
    - 2 pomidory średniej wielkości– mogą być pomidory suszone( ok. 6 kawałków)
    - olej
    - świeżo mielony kolorowy pieprz, sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Wstążki z tuńczykiem i pokrzywą- wiosna na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Pokrzywę sparzamy, następnie przelewamy zimną wodą i odciskamy. Jeśli listki były duże to siekamy je. Świeże pomidory kroimy na małe kawałki i podsmażamy na tłuszczu aż zmiękną ( suszone pomidory podgrzewamy tylko chwilę). Wrzucamy pokrzywę i tuńczyka i całość chwilę podgrzewamy. Następnie dodajemy oliwki i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy z makaronem. Na talerzu ciepłe danie posypujemy startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Parmezan Pokrzywa Pomidor Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować