Oryginalnie i harmonijnie skomponowane składniki tworzą syte i szybkie danie obiadowe mile dla oka a co najważniejsze dla podniebienia, miłośnicy pleśniowych serów będą zachwyceni!
40 min
Składniki:
250 g makaronu wstążki
Sos:
100 g sera pleśniowego
200 g śmietany 18%
5 łyżek mleka 3,2%
90 g orzechów włoskich
1 mała cebulka
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wstążki z sosem serowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy tak jak w przepisie na opakowaniu.Odcedzamy.
2.Sos:
Orzechy włoskie rozdrabniamy delikatnie w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa lub wałkiem.Cebulę i czosnek obieramy siekamy drobniutko,szklimy w garnku z dodatkiem oleju,
3.wrzucamy orzechy, całość smażymy 2 minuty cały czas mieszając.
4.Dodajemy rozdrobniony ser wlewamy śmietanę i posiekaną natkę całość gotujemy do rozpuszczenia sera,wlewamy mleko,doprawiamy do smaku solą i pieprzem,zagotowujemy odstawiamy.
Makaron rozkładamy na talerze polewamy przygotowanym sosem.
Komentarze