Wstążki z brukselką i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 40 min

mojej rodzinie bardzo zasmakowało takie danie

  • 40 min

Składniki:

  • 500 gram makaronu wstążki
    4 kawałki kiełbasy śląskiej
    500 gram brukselki
    1 puszka pomidorów kawałki
    50 gram margaryny
    2 łyżeczki cukru
    pieprz
    sól
    bazylia

Wstążki z brukselką i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Przelewamy go zimną woda, odcedzamy. Następnie porcje makaronu rozkładamy na talerze. Brukselkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzamy. Kiełbasę kroimy w kawałki średniej wielkości. Następnie roztapiamy margarynę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pomidory w puszce. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Do kiełbasy podsmażonej z pomidorami dodajemy brukselkę. Mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron.

Komentarze

Podobne przepisy