Makaron i sos cytrynowy to orzeźwiające i niebanalne połączenie choć niepozornie wygląda to danie smakuje wspaniale, a przy tym nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych
25 min
Składniki:
25 dag makaronu wstążki
Sos cytrynowy:
1/2 cytryny ze skórką
10 dag serka ricotta
250 g słodkiej śmietanki 22%
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka bazyliowego pesto
pieprz kolorowy ziarnisty
sól morska do smaku
bazylia do dekoracji
Wstążki makaronowe w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy w cieple.
2.Sos:
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z oliwą i podgrzewamy w rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny, podgrzewamy aż serek się rozpuści,
po chwili dodajemy pesto bazyliowe, doprawiamy do smaku solą , do sosu dodajemy makaron i mieszamy.Danie rozkładamy na talerze posypujemy grubo utartym w moździerzu pieprzem kolorowym, podajemy od razu.
Komentarze