Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciemne ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.
Mieszamy wszystko.
Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na małe kawałki margarynę.
Ze wszystkiego zagniatamy ciasto, troszkę to trwa bo na początku ciasto zagniata się dość ciężko, ale potem już jest super :-)
Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części:
Zawijamy w woreczki i wsadzamy na około 1 godzinę do zamrażarki :-)
2.masa serowa
Na początek należy zmielić ser, oraz oddzielić białka od żółtek. Białka dokładamy do tych 4 co nam zostały z ciasta (potem będziemy je ubijać) :-)
Następnie do miski wrzucamy margarynę w temp. pokojowej, i cukier i ucieramy przez chwilę, następnie dodajemy po 1 żółtku i ser
po dodaniu sera dodajemy budyń
i miksujemy bardzo dokładnie, jeśli będziecie mieć suchy ser, masa może być ciężka, możecie wtedy dodać odrobinkę mleka :-)
Na koniec ubijamy białka (4 sztuki z ciasta i 5 sztuk z masy) ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masą serową.
3.Dużą blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Wyciągamy ciasto z zamrażarki i trzemy na tarce o dużych oczkach wyrównujemy ręką i na to wylewamy masę serową
Wyrównujemy i na masę serową trzemy drugi kawałek ciasta:-) powstaje nam śliczna kakaowa kruszonka
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 1 godzinę.
Po wystudzeniu polewam czekoladą , robię takie "esy floresy" :-)
Komentarze