sernik królewski

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

pyszny, puszysty sernik,który zawsze się udaje i wzbudza zachwyt u każdego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:

    -3,5 szkl. mąki
    -4 jajka
    -czubata szklanka cukru
    -2 łyżki śmietany 12% lub 18%
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki kakao
    -1 1/4 kostki margaryny

    MASA SEROWA:

    -ok. 1,30 kg sera białego półtłustego lub tłustego
    -5 jajek
    -1 kostka margaryny
    -szklanka cukru
    -1 duży budyń śmietankowy lub 2 małe
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciemne ciasto

    Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.


    Mieszamy wszystko.

    Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na małe kawałki margarynę.

    Ze wszystkiego zagniatamy ciasto, troszkę to trwa bo na początku ciasto zagniata się dość ciężko, ale potem już jest super :-)


    Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części:

    Zawijamy w woreczki i wsadzamy na około 1 godzinę do zamrażarki :-)
  • masa serowa 2. masa serowa
    Na początek należy zmielić ser, oraz oddzielić białka od żółtek. Białka dokładamy do tych 4 co nam zostały z ciasta (potem będziemy je ubijać) :-)
    Następnie do miski wrzucamy margarynę w temp. pokojowej, i cukier i ucieramy przez chwilę, następnie dodajemy po 1 żółtku i ser



    po dodaniu sera dodajemy budyń

    i miksujemy bardzo dokładnie, jeśli będziecie mieć suchy ser, masa może być ciężka, możecie wtedy dodać odrobinkę mleka :-)
    Na koniec ubijamy białka (4 sztuki z ciasta i 5 sztuk z masy) ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masą serową.
  • sernik 3. Dużą blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
    Wyciągamy ciasto z zamrażarki i trzemy na tarce o dużych oczkach wyrównujemy ręką i na to wylewamy masę serową


    Wyrównujemy i na masę serową trzemy drugi kawałek ciasta:-) powstaje nam śliczna kakaowa kruszonka


    Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 1 godzinę.
    Po wystudzeniu polewam czekoladą , robię takie "esy floresy" :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować