Wspaniały sernik bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smakuje tak jak wygląda, czyli obłędnie..

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    80 g ciastek kakaowych
    50 g roztopionego masła

    Masa serowa:
    250 g sera sernikowego zmielonego lub serka śmietankowego
    250 g serka mascarpone
    3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    250 g śmietanki 30%
    10 g żelatyny

    Pozostałe:
    galaretka o smaku owoców leśnych (lub inna)
    dekoracje: ciastka, owoce, itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Wspaniały sernik bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia.
    Herbatniki rozkrusz na piasek za pomocą wałka lub blendera. Następnie dodaj masło i wymieszaj.
    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, następnie wysyp ciasteczka i wyrównaj. Dociśnij używając dna szklanki. Wstaw do lodówki.
    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko żeby przykryła żelatynę) i odstaw do napęcznienia.
    Sery przełóż do miski, dodaj cukier puder i esencję waniliową i zmiksuj niedługo do połączenia i otrzymania gładkiej masy.
    Do małego garnuszka wlej trzy łyżki śmietanki 30% i dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzej na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Uważaj żeby jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące.
    Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Ważne żeby na tym etapie nie zaczęły się tworzyć grudki. Jeżeli masa jest gładka dodaj jeszcze dwie łyżki masy serowej i wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę wlej do miski z masą serową i zmiksuj do połączenia.
    W osobnej misce ubij na sztywno pozostałą śmietankę 30%. Dodaj ją w dwóch partiach do masy serowej, mieszając delikatnie szpatułką.
    Masę serową wylej na schłodzony spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki do czasu stężenia masy.
    Następnie udekoruj sernik i wylej niewielką ilość zimnej galaretki, tylko po to żeby dekoracje przykleiły się do sernika. Wstaw na 20 min do lodówki.
    Następnie wylej pozostałą część galaretki i wstaw sernik do schłodzenia na całą noc.

Porady

Sery powinny mieć temperaturę pokojową, ok. 2 godziny przed robieniem sernika wyjmij je z lodówki. Dzięki temu unikniesz grudek ściętej żelatyny w serniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować