Spód:
80 g ciastek kakaowych
50 g roztopionego masła
Masa serowa:
250 g sera sernikowego zmielonego lub serka śmietankowego
250 g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
1 łyżeczka esencji waniliowej
250 g śmietanki 30%
10 g żelatyny
Pozostałe:
galaretka o smaku owoców leśnych (lub inna)
dekoracje: ciastka, owoce, itp.
Wspaniały sernik bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia.
Herbatniki rozkrusz na piasek za pomocą wałka lub blendera. Następnie dodaj masło i wymieszaj.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, następnie wysyp ciasteczka i wyrównaj. Dociśnij używając dna szklanki. Wstaw do lodówki.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko żeby przykryła żelatynę) i odstaw do napęcznienia.
Sery przełóż do miski, dodaj cukier puder i esencję waniliową i zmiksuj niedługo do połączenia i otrzymania gładkiej masy.
Do małego garnuszka wlej trzy łyżki śmietanki 30% i dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzej na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Uważaj żeby jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące.
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Ważne żeby na tym etapie nie zaczęły się tworzyć grudki. Jeżeli masa jest gładka dodaj jeszcze dwie łyżki masy serowej i wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę wlej do miski z masą serową i zmiksuj do połączenia.
W osobnej misce ubij na sztywno pozostałą śmietankę 30%. Dodaj ją w dwóch partiach do masy serowej, mieszając delikatnie szpatułką.
Masę serową wylej na schłodzony spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki do czasu stężenia masy.
Następnie udekoruj sernik i wylej niewielką ilość zimnej galaretki, tylko po to żeby dekoracje przykleiły się do sernika. Wstaw na 20 min do lodówki.
Następnie wylej pozostałą część galaretki i wstaw sernik do schłodzenia na całą noc.
Porady
Sery powinny mieć temperaturę pokojową, ok. 2 godziny przed robieniem sernika wyjmij je z lodówki. Dzięki temu unikniesz grudek ściętej żelatyny w serniku.
Komentarze