Wściekłe winniczki czylli szpinakowe naleśniki.

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Tą nazwę wymyślił mój mąż, a naleśniki Nasza Córcia mogła by jeść codziennie i niezmiennie. Najważniejsze że mamy dużo zabawy przy smażeniu, ozdabianiu naszego" małego dzieła". Samo zdrowie

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy z oliwek ew olej rzepakowy
    300g szpinaku świeżego lub mrożonego
    natka pietruszki, suszony koperek
    olej do smażenia

    nadzienie do naleśników:
    twarożek naturalny

Wściekłe winniczki czylli szpinakowe naleśniki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki uformowane w kształcie ślimaczków 1. Składniki na ciasto dokładnie mieszamy ze sobą, gdy mamy mrożony szpinak zalewamy gorącą wodą, chwilkę czekamy i odcedzamy. Dodajemy do ciasta i miksujemy ( najlepiej i najszybciej blenderem) Całość musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni wylewamy ciasto smażymy z obu stron na rumiany kolor.
  • ostatnie poprawki należały oczywiście do Juleczki 2. Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarożkiem.
    Robimy rulon, Formujemy w kształt ślimaczków.Ja udekorowałam ślimaczki rzodkiewką, oczy zrobiłam z czarnego pieprzu a czułki z wykałaczek.
  • Smacz ego. 3. A tak właśnie smakują

Porady

forma dekorowania jest dowolna,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy