Tą nazwę wymyślił mój mąż, a naleśniki Nasza Córcia mogła by jeść codziennie i niezmiennie. Najważniejsze że mamy dużo zabawy przy smażeniu, ozdabianiu naszego" małego dzieła". Samo zdrowie
20 min
Składniki:
ciasto
3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek ew olej rzepakowy
300g szpinaku świeżego lub mrożonego
natka pietruszki, suszony koperek
olej do smażenia
Wściekłe winniczki czylli szpinakowe naleśniki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dokładnie mieszamy ze sobą, gdy mamy mrożony szpinak zalewamy gorącą wodą, chwilkę czekamy i odcedzamy. Dodajemy do ciasta i miksujemy ( najlepiej i najszybciej blenderem) Całość musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni wylewamy ciasto smażymy z obu stron na rumiany kolor.
2.Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarożkiem.
Robimy rulon, Formujemy w kształt ślimaczków.Ja udekorowałam ślimaczki rzodkiewką, oczy zrobiłam z czarnego pieprzu a czułki z wykałaczek.
Komentarze