REKLAMA

Wołowy gulasz z brukselką

wyświetlono: 357 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

To prosty przepis na jesienny gulasz. Wystarczy kawałek mięsa, trochę wina, warzyw i otrzymujemy pachnące, aromatyczne danie. Gulasz podajemy z makaronem lub kaszą.

opublikowany: 25.08.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 duża cebula,
    • 30 dag pieczarek,
    • 70 dag wołowiny na gulasz,
    • ½ szklanki białego wina,
    • ok 2-3 szklanki bulionu,
    • 30 dag brukselki,
    • 3 łyżki śmietany,
    • olej do przysmażenia,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • przyprawa do mięsa mielonego,
    • tymianek,
    • natka pietruszki do dekoracji,
    • ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji,
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Przyprawione mięsko 1. Mięso kroimy w dość grubą kostkę. Pokrojone oprószamy przyprawami: świeżo mielonym kolorowym pieprzem, solą, przyprawą do mięsa mielonego, tymiankiem. Po przyprawieniu odstawiamy na około 0,5 godzimy do chłodu.
  • przysmażanie mięsa 2. Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Pokrojoną delikatnie rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej mięso i dość dokładnie obsmażamy.
  • dodanie pieczarek 3. . Do zrumienionego dodajemy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Gdy grzyby delikatnie zmiękną całość podlewamy winem i bulionem. Garnek przykrywamy i całość dusimy około 40 minut.
  • dodanie brukselki 4. Między czasie brukselkę oczyszczamy, przepłukujemy i odsączamy. Główki u nasady nacinamy na krzyż. Gotowe warzywo dodajemy na 20 minut przed końcem duszenia.
    Na koniec, gdy wszystkie składniki są miękkie gulasz zabielamy śmietaną, zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.

Porady

Gulasz przed podaniem dekorujemy natką pietruszki oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Gulasz wołowy z papryką

Aromatyczny i sycący, w sam raz na chłodniejsze dni.

kategoria: Dania główne gulasz opublikowany: 24.08.2015 | wyświetlono: 82667 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 2
Dodane przez: Inka T Inka T

Gulasz wołowy z marchewką

Wołowina w wersji gulaszowej połączona z marchewką.

kategoria: Dania główne Sosy Dania jednogarnkowe gulasz opublikowany: 25.04.2015 | wyświetlono: 11468 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: sylwin03 IMG_20191026_080709

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

kategoria: Dania główne Sosy gulasz opublikowany: 26.11.2017 | wyświetlono: 481 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: adela7 adela7

Gulasz wołowy z szybkowara

Przygotowanie w szybkowarze obiadu to po prostu oszczędność, czasu i energii.

kategoria: Dania główne opublikowany: 12.11.2014 | wyświetlono: 21049 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE