Wołowina z mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prawdziwa mozzarella z Kampanii robiona jest z mleka czarnych bawołów Arni. W Polsce kupujemy mozzarellę z mleka krowiego "FIOR DI LATTE".

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie rukoli
    5 łyżek oliwy
    1 łyżka kaparów
    300 g mozzarelli
    400 g polędwicy wołowej
    200 g ziemniaków
    sól
    pieprz

Wołowina z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina z mozzarellą 1. Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami oliwy i łyżką osączonych kaparów. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Mozzarellę i wołowinę pokroiłem w plastry. Mięso obsmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy się przyrumieniła, przełożyłem ja do żaroodpornego naczynia i piekłem 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Ziemniaki ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i usmażyłem na pozostałej oliwie.
    Można użyć oliwy aromatyzowanej. Plastry upieczonego mięsa i mozzarelli ułożyłem na półmisku na przemian w dwóch rzędach. Ziemniaki wymieszałem z sałatką z rukoli, ułożyłem pośrodku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy