Wołowina Wellingtona

  • wyświetlono: 758 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne i efektowne danie.

  • 60min

Składniki

sznycle wołowe 4 (ok. 0,5 kg)
sól, pieprz
olej 2 łyżki
musztarda
szynka szwarcwaldzka 8 plastrów
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajo 1
Naleśniki:
jaja 1
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 75 ml
masło do smażenia
Masa pieczarkowa:
czosnek 1 ząbek
cebula 1
masło 1 łyżka
pieczarki ok. 30 dag
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Wołowina Wellingtona

  • image-03fkr4j1. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć silnie rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą. Odstawić.
  • image-1lmdbm12. Na maśle usmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć na silnym ogniu, żeby nie puściły soku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia.
  • image-13sgsx83. Jajko rozmącić z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto. Usmażyć na maśle cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor. Na każdy naleśnik ułożyć porcję pieczarek, rozsmarować. Na wierzchu położyć mięso. Podwinąć brzegi naleśników.
  • image-111c57e4. Następnie ciasto francuskie przekroić na 4 części. Na każdej ułożyć plastry szynki, a na nich naleśniki z mięsem.
  • image-28ud0f85. Zawinąć, zlepić brzegi ciasta. Ułożyć „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej paczuszki naciąć kilkakrotnie nożem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piecz przez około pół godziny minut (lub dłużej, jeśli wolimy bardziej wypieczone mięso) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatawołowina

Komentarze

Podobne przepisy

Wołowina ala Mexikana

Dodane przez: 2milutka

Wołowina ala Mexikana

Danie błyskawiczne,pikantne! pełne...

Tureckie kofty

Dodane przez: 2milutka

Tureckie kofty z wołowiny

Pyszne pieczone kotleciki z mięsa...

Wołowina duszona w czerwonym winie z kaszą jaglaną

Dodane przez: Reniutka

Wołowina duszona w czerwonym winie

Długo duszona wołowina rozpływa...

Zapiekanka z wołowiną

Dodane przez: Kasia Pichci

Zapiekanka z wołowiną

Ostatnio bardzo często pada pytanie...

Wołowina po flamandzku

Dodane przez: RedakcjaPP

Wołowina po flamandzku

Moi znajomi, wytrawni smakosze,...

Wołowina w indyjskim sosie madras

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Wołowina w indyjskim sosie madras

Niezwykle pikantna potrawa pochodząca...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE