Wołowina w sosie sojowym z warzywami

4.5 (147 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dania wschodu zadziwiają smakiem i aromatemWołowina w sosie sojowym z warzywami i ryżem+ 2 surówki

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wołowina: 500 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - rzepa biała: 100 gramów
    - ogórek: 100 gramów
    - papryka czerwona: 60 gramów
    - mała papryczka chilli: 1 sztuka
    - imbir: 1 łyżeczka
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - grzyby Mun: 3 sztuki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - bulion: 200 mililitrów
    - sake lub wódka: 1 łyżka

    - kapusta pekińska: 0.5 sztuki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - koperek świeży: 1 łyżka
    - ogórek: 150 gramów
    - papryka czerwona: 50 gramów
    - biała rzepa: 100 gramów
    - oliwa: 2 łyżki
    - sos imbirowy z soją: 2 łyżeczki
    - cukier do smaku: 2 szczypty
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - sól: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy

Wołowina w sosie sojowym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina w sosie sojowym z warzywami 1. Wołowinę włożyć do osolonego wrzątku, gotować ok 15 -20 min. Wyjąć i ostudzić. Pokroić w paski ok 5 cm długie 1 cm szer. Grzyby wcześniej namoczone ugotować , pokroić w paski .. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Przysmażyć i dodać mięso, imbir, cukier, sos sojowy i paprykę pokrojoną w paseczki oraz chili drobniutko posiekaną i grzyby. Przysmażyć kilka minut, a kiedy zacznie odparowywać podlać bulionem dodać wódkę i dusić do miękkości. Ogórki i rzepę pokroić w 5 cm paski i dodać pod koniec duszenia. Wymieszać i potrzymać na ogniu ok 5 min. Pozostawić na ok 10 min pod przykryciem.

    przygotować surówki
    1- Kapustę posiekać i wymieszać z pokrojoną w pół talarki cebulą i drobniutko posiekanym koperkiem doprawić 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli, oliwą (ok 1 łyżka) i sokiem z cytryny.
    2- Ogórek rzepę i paprykę pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, doprawić 1łyżeczką cukru, sokiem z cytryny i 2 łyżeczkami sosu imbirowego 1 łyżką oliwy szczyptą soli
    wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.

    Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować