Wołowina w sosie chrzanowym z buraczkami na ciepło

  • wyświetlono: 435 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Danie proste ale wymagające cierpliwości ze względu na długie duszenie mięsa.

Składniki

-1kg wołowiny gulaszowej
-słoiczek chrzanu lub korzeń chrzanu
-200 ml śmietany kwaśnej
-olej rzepakowy
-4 listki laurowe
-4 ziarenka ziela angielskiego
-pieprz ,sól

Sposób przygotowania przepisu:

Wołowina w sosie chrzanowym z buraczkami na ciepło

  • ,,Wołowina w sosie chrzanowym ,,1. Wołowinę kroimy w poprzek włókien na grubsze plastry . Podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Następnie podlewamy gorącą wodą do połowy mięsa i zmniejszamy ogień do minimum. Dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości -ok.2 godz.
  • ,,Wołowina w sosie chrzanowym ,,2. Kiedy mięso jest mięciutkie zalewamy zahartowaną gorącym wywarem śmietaną ,dodajemy chrzan utarty świeży lub ten ze słoiczka, solimy i pieprzymy do smaku. Ilość chrzanu tak naprawdę zależy od naszych kubków smakowych .Jeżeli chcemy mieć intensywny chrzanowy smak to polecam świeży chrzan tarty. Natomiast chrzan ze słoiczka będzie łagodniejszy i trochę nam jeszcze dokwasi sos. Jeżeli sos będzie wydawał się za rzadki proponuję potrzymać jeszcze trochę na wolnym ogniu często mieszając aż sos się zredukuje. Chyba że nie mamy czasu na czekanie po prostu zagęśćmy szczyptą mąki.
  • Buraczki na ciepło3. ,,Buraczki na ciepło,,

    -dwa średnie buraczki
    -1 cebula
    -1 jabłko
    -1łyżka śmietany
    -1 łyżka masła
    -1 łyżka cukru
    -2 łyżki octu jabłkowego
    -szczypta soli
    Buraczki gotujemy w całości lub pieczemy w piekarniku przez godzinę. Następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jeszcze lepiej jeżeli będą ugotowane dzień wcześniej.
    Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy lekko na maśle ,dodajemy starte buraczki i również starte na tarce jabłko. Podlewamy odrobiną wody tak aby się nie przypalały podczas duszenia. Dodajemy cukier ,sól ,ocet jabłkowy. Dusimy wszystko 20 min. Na koniec dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy . Buraczki są najlepsze jak przed podaniem postoją sobie pół godzinki. Podajemy na ciepło.

Porady

Danie proste ale wymagające cierpliwości ze względu na długie duszenie mięsa. Sam sos jest bardzo prosty. Użyłam do niego kwaśnej śmietany chociaż moja mama używała słodkiej 30% . Po pierwsze ,wychodzi wtedy danie kaloryczne a po drugie sos jest słodki i trzeba go dokwaszać octem lub cytryną. Dlatego ja wybrałam kwaśną 18% śmietanę. Danie jest mniej kaloryczne i nie ma potrzeby dokwaszania sosu.
Idealnym dodatkiem do tego rodzaju wołowiny są buraczki na ciepło. Tym razem jak zwykle przepis mamy trochę odtłuściłam ,bo zamiast użyć smalcu do podsmażania cebuli dałam masło a dla dbających o linie polecam olej rzepakowy. Również śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Jednak smak niestety już nie jest taki sam.
Dla wszystkich ,którzy nie przepadają za buraczkami ,co w mojej rodzinie występuje, proponuje prostą surówkę z kapusty , marchewki i jabłka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

bitki z piersi indyka w sosie chrzanowym

Dodane przez: Martyna1991

Bitki z piersi indyka w sosie chrzanowym

Ciekawe w smaku , aromatyczne mięso

karkówka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karkówka w sosie chrzanowym

To doskonały obiad dla smakoszy...

Szynka w sosiku

Dodane przez: 2milutka

Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie

Takie duszone mięsko w aromatycznym...

Kurczak w sosie chrzanowym z pieczarkami

Dodane przez: smak i uczucie

Kurczak w sosie chrzanowym z pieczarkami

Moja propozycja na szybki obiad....

Wątróbka z indyka w sosie chrzanowym

Dodane przez: smak i uczucie

Wątróbka z indyka w sosie chrzanowym

Wątróbka w sosie chrzanowym to...

Ozorki wieprzowe

Dodane przez: DanusiaC

OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM

Delikatne mięsko w aksamitnym sosie.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE