400g łopatki wołowej
4 łyżeczki musztardy rosyjskiej
tymianek
pieprz
1 kostka bulion wołowy
300 ml gorącej wody
50 ml czerwonego wytrawnego wina
5 dużych pieczarek
Wołowina z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę kroimy w plastry. Każdy kawałek doprawiamy pieprzem, tymiankiem i musztardą, wkładamy do naczynia żaroodpornego. W gorącej wodzie rozrabiamy bulion wołowy, zalewamy nim naszą wołowinę, do całości dolewamy również czerwone wino. Wkładamy naczynie do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pieczemy jeszcze przez około 30 minut.
Porady
Świetnie smakuje podana z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem
Komentarze