Wołowina po japońsku z ryżem

0 (0 ocen)

Dla urozmaicenia - trochę smaków orientu. Danie jest pyszne i w dodatku niezbyt pracochłonne.

Składniki:

  • 1) ok. 300 g wołowiny
    2) ok. 200 g ryżu jaśminowego
    3) 4 łyżki sezamu
    4) olej
    5) 4 łyżki sosu sojowego
    6) 2 łyżki sake
    7) ząbek czosnku
    8) łyżka oleju sezamowego
    9) 2 łyżki cukru trzcinowego
    10) świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina po japońsku z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę do mięsa - mieszamy: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sake, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki cukru trzcinowego i szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  • 2. Wołowinę kroimy w niedużą kostkę i wkładamy ją do marynaty. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na noc (lub dłużej).
  • 3. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 4. Sezam prażymy na suchej patelni.
  • 5. Po wyjęciu z lodówki zamarynowaną wołowinę smażymy na rozgrzanym oleju około 8 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 6. Na talerzu układamy ryż, na nim wołowinę i posypujemy ją uprażonym sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować