Wołowina po flamandzku

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moi znajomi, wytrawni smakosze, na wołowinę w piwie przychodzą do mnie bez zaproszenia.Po ich wizycie zostaje tylko pusty garnek.

Składniki:

  • ● 1,5 kg pręgi wołowej
    ● 4 cebule
    ● 4 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 0,5 litra ciemnego piwa
    ● kostka rosołowa wołowa
    ● łyżka musztardy
    ● 2 liście laurowe
    ● 4 kromki razowego chleba
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżeczka tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina po flamandzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina po flamandzku 1. Z mięsa usuwamy błony,
    kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy.
    Oprószamy mąką i obsmażamy
    na patelni na połowie masła.
    Przekładamy do garnka
    z grubym dnem. Cebulę siekamy
    w grubą kostkę. Na tej samej
    patelni topimy masło i smażymy
    cebulę na złoto.
  • 2. Chleb smarujemy musztardą,
    kroimy w kostkę. Dodajemy
    do mięsa, mieszamy. Wykładamy
    cebulę.
  • 3. Na tę samą patelnię wlewamy
    piwo i mieszając, zagotowujemy.
    Wlewamy do garnka.
    Robimy bulion wołowy z kostki
    i uzupełniamy płyn w garnku,
    by mięso było zakryte. Dodajemy
    listki laurowe i tymianek.
    Dusimy na małym ogniu, co
    jakiś czas mieszając, przez
    około 2 godziny do miękkości.
    Pod koniec solimy. Podajemy
    z chlebem i musztardą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować