Wołowina po flamandzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa usuwamy błony,
kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy.
Oprószamy mąką i obsmażamy
na patelni na połowie masła.
Przekładamy do garnka
z grubym dnem. Cebulę siekamy
w grubą kostkę. Na tej samej
patelni topimy masło i smażymy
cebulę na złoto.
2.Chleb smarujemy musztardą,
kroimy w kostkę. Dodajemy
do mięsa, mieszamy. Wykładamy
cebulę.
3.Na tę samą patelnię wlewamy
piwo i mieszając, zagotowujemy.
Wlewamy do garnka.
Robimy bulion wołowy z kostki
i uzupełniamy płyn w garnku,
by mięso było zakryte. Dodajemy
listki laurowe i tymianek.
Dusimy na małym ogniu, co
jakiś czas mieszając, przez
około 2 godziny do miękkości.
Pod koniec solimy. Podajemy
z chlebem i musztardą.
Komentarze