Wołowina po chińsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Coś nietypowego na talerzu.

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dag polędwicy wołowej
    pół puszki kukurydzy konserwowej
    pół puszki kiełków sojowych
    puszka pędów bambusa
    2 łyżki ziaren sezamu
    1/4 szklanki sosu sojowego
    3 łyżeczki miodu
    4-5 łyżek bulionu warzywnego z kostki
    2 łyżeczki przyprawy do potraw kuchni chińskiej
    olej
    sól ziołowa

Wołowina po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski i mieszając, smażyć 7 minut na mocno rozgrzanym oleju.
  • 2. Kiełki i kukurydzę osączyć, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do mięsa.
  • 3. Wsypać uprażone na suchej patelni ziarna sezamu, przyprawę do kuchni chińskiej. Dodać miód, sos sojowy, bulion, przyprawić wszystko do smaku solą i chwilę razem poddusić. Wymieszać z pokrojonymi pędami bambusa.
  • 4. Podawać z makaronem sojowym, ryżowym lub zwykłym.

Komentarze

Podobne przepisy