WOŁOWINA GOTOWANA Z KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

4.5 (163 ocen)

Danie irlandzkie - jednogarnkowe,często przygotowywane w dniu Św. Patryka (17 Marca). Tak przygotowana wołowina jest krucha, soczysta i aromatyczna a podana z ziemniakami i kapustą ...oraz...kuflem piwa...smakuje wybornie.

Składniki:

  • ok. 2,5 - 3 kg łopatki/mostek wołowego
    3 ząbki czosnku
    2-3 marchewki
    1-2 cebule
    kika ziarenek ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprzu
    2 liście laurowe
    kawalek korzenia selera
    1 główka kapusty
    kilka ziemniaków

    Przyprawy do peklowania:
    3 l wody
    150 g soli (peklosoli)
    1/2 szklanki soli
    1/2 szklanki cukru brązowego
    1/2 laski cynamonu
    1 łyżeczka ziaren pieprzu
    1 łyżeczka ziaren gorczycy
    8 ząbków czosnku
    8 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru






Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina gotowana z kapustą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Peklowanie:w dużym garnku wlać 2,5 litra wody, dodać sól, cukier, laskę cynamonu (połamać na kawalki), pieprz, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i imbir. Zagotować aż cukier i sól się rozpuści. Przestudzić.
  • image-1qqptsc 2. Mięso obmyć pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, dodać cebulę, seler, marchewkę, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego. Zalać wodą i pozostawić na małym ogniu, gotować ok. 2,5-3 godzin.
  • 3. W połowie czasu gotowania dodać pokrojną na 8 części kapustę.Pod koniec dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Gotować wszystko razem do miękkości.
  • image-0fdyh4c 4. Mięso wyłożyć na deskę, po ok. 15 minutach kropić na plastry. Podawać z ugotowaną kapusta, ziemniakami lub na zimno jako dodatek do kanapki.

Porady

Do peklowania można użyc gotową mieszankę peklującą. Mięso po pokrojeniu powinno mieć kolor różowy (charakterystyczny dla mięsa)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować