Wołowina duszona z ciecierzycą

4.5 (169 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Doskonałe danie jednogarnkowe na chłodne dni. W Hiszpanii wołowina i ciecierzyca jest bardzo lubiana i ceniona.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Wołowina duszona z ciecierzycą








    SKŁADNIKI: 6 os. ; czas przygotowania ok. 3 godziny + czas moczenia ciecierzycy(6-8 h)


    1 szklanka ciecierzycy
    1-1,5 kg wołowiny gulaszowej lub pręgi
    5 marchwi
    1 cebula
    1 zielona łodyga selera
    2 małe papryki czerwone
    2 małe papryki zielone
    kilka łyżek oleju do smażenia wołowiny i warzyw
    1 szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półsłodkie)
    ok. 0,5 l wody
    sól, pieprz, liść laurowy, curry, kilka goździków, gałka muszkatołowa, czosnek, papryka ostra i jedna sztuka cayenne









Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Wołowina duszona z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namoczyć kilka godzin wcześniej w gorącej wodzie.
    Wołowinę oczyścić i pokroić w grubszą kostkę.
    Warzywa umyć, obrać i rozdrobnić w blenderze.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kawałki wołowiny ze wszystkich stron.
    To samo powtórzyć z warzywami.
  • 2. Do dużego gara wlać wodę, włożyć mięso i podsmażone warzywa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, przez ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszając.
    Następnie do wołowiny wsypać namoczoną ciecierzycę, dodać wino, przyprawy. Dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 1,5 godziny). Jeśli gotujemy w szybkowarze, czas skróci się o połowę.
    Podawać z ziemniakami ; ryżem ; kaszą lub chrupiącą bułką.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować