Wołowe kuleczki nadziewane mozzarellą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo ciekawe połączenie z mozzarellą, idealnie komponuje się z pikantnym sosem

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wołowina (najlepiej użyć mięsa mielonego na tatar): 500 gramów
    - mozzarella (mini kuleczki): 250 gramów
    - woda: 0.75 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - pomidory w puszcze krojone: 250 gramów
    - papryczka chilli (najlepiej świeża): 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - pietruszka natka: 0.5 pęczka

Wołowe kuleczki nadziewane mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe zmielone przełożyć do miseczki, rozdrobnić widelcem dolewając wody by mięso stało się puszyste.
  • 2. Doprawić solą oraz pieprzem, dodać całe jajko i starannie wymieszać.
  • 3. Nabierać mięso na łyżkę i nadziewać kulką mozzarelli. Zlepiać mozzarellę mięsem tak, by znajdowała się w środku.
    Smażyć na oleju ze wszystkich stron.
  • 4. Zrumienić w garnku cebulę oraz czosnek, dodać pomidory z puszki i smażyć do czasu aż lekko zgęstnieją. Dodać papryczkę chilli drobno pokrojoną.
  • 5. Przełożyć faszerowane kuleczki do pikantnego sosu pomidorowego, chwilę jeszcze pogotować i podawać z ryżem, posypując na końcu natką pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy