Wołowe kotleciki z kaszą gryczaną z piekarnika w cebulowo pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na obiad, który zagości na naszym stole niejednokrotnie. Za każdym razem przygotowywałam takie kotleciki z mięsem wieprzowym. Tym razem przewagę stanowi mięso wołowe. Dodatkiem była kasza gryczana niepalona oraz cebulowo pomidorowy sos z aromatycznym oregano. Obiad wyszedł rewelacyjny!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kotleciki:
    300 g mięsa mielonego wołowego
    200 g mięsa mielonego wieprzowego
    5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki bułki tartej
    3 jajka
    Sól
    Pieprz
    Czosnek granulowany
    Słodka czerwona papryka
    Mąka ryżowa do obtoczenia (opcjonalnie mąka pszenna)
    Olej rzepakowy do smażenia
    Sos pomidorowy:
    2 cebule
    700 ml wody
    190 g koncentratu pomidorowego
    Sól
    Pieprz
    Oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Wołowe kotleciki z kaszą gryczaną z piekarnika w cebulowo pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wieprzowe oraz wołowe przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz czosnkiem granulowanym. Z mięsa wyrabiamy jednolitą, zwartą masę. Formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy w mące. Mięso obsmażamy na patelni, na rumiano z każdej strony. Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na osobnej patelni lub tej po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy zmięknie zalewamy ją wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz oraz oregano. Gotujemy przez kilka minut. Gotową zalewą zalewamy mięso. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec możemy je odkryć aby sos delikatnie się zredukował.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować